В Україні започатковано першу лабораторію технологічних стартапів для дівчат

17.12.2020 - V Ukraini zapochatkovano pershu laboratoriiu tekhnolohichnykh startapiv dlia divchat - STEM FemLab_ photo

CSR Ukraine, експертна організація Центр “Розвиток КСВ” і UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення, у рамках ініціативи #ДівчатаSTEM відкрили першу лабораторію науково-технічних стартапів для дівчат STEM FemLab, навчання в якій тривало з 11 жовтня до 17 грудня 2020 року.

У світі кількість засновниць стартапів поки що дуже низька, незважаючи на невеличке щорічне зростання. У 2018 році тільки 15 стартапів, де жінка – одна із засновниць, були оцінені у понад 1 млрд доларів, а у 2019 – 21 стартап. У 2019 – 21 стартап. Більше того, за дослідженням 2020 року від Women Who Tech 50% жінок вважають, що вони зібрали би більше фінансування, якщо б були чоловіками. 44% засновниць наголосили, що їх дискримінують

“Жодна країна світу ще не досягла гендерної рівності, і ми теж ще на шляху до її досягнення. Наразі Україна займає за гендерним розривом 59-те місце у світі. На жаль, у нас недостатньо жінок представлено у політиці, в ІТ секторі та на керівних посадах. Ми хотіли створити більш комфортні умови для навчання та створення власних стартапів, щоб у дівчат була можливість конкурувати на рівних з іншими. Саме тому ми вирішили започаткувати нову ініціативу для дівчат, які хочуть стати стартаперками”, — говорить Наталія Кошовська, програмна аналітикиня Фонду ООН у галузі народонаселення.

Щоб подолати гендерні стереотипи про жінок у бізнесі та сприяти жіночому підприємництву та участі дівчат і жінок у бізнесі в галузях STEM, було створено першу в Україні програму для дівчат-стартаперок. STEM FemLab це спеціальна тренінгова програма, розроблена для творчих дівчат, які мають оригінальну ідею STEM стартапу*, тобто науково-технічного стартапу, та потребують знання й навички для її успішної реалізації. Програма тривала з 11 жовтня до 17 грудня 2020 року в онлайн форматі.

Ми запустили лабораторію, тому що бачимо, що можливості для жінок та чоловіків у стартапах й досі не рівні, в тому числі і через дискримінацію. Жіночі стартапи більш ретельно перевіряють інвестори, хоча їх бізнес вдвічі більш успішний, ніж бізнес із засновниками-чоловіками. Світ стартапів потребує жінок, тому Лабораторія це наш внесок в рівний світ та жіноче підприємництво”, зауважила Марина Саприкіна, керівниця Центру “Розвиток КСВ”, засновниця ініціативи ДівчатаSTEM.

У програмі взяли участь 9 вмотивованих команд дівчат з усієї України, які успішно пройшли тренінгову програму та перевірили й вдосконалили свою бізнес-ідею стартапу. Учасниці дізналися про особливості успішного запуску стартапу, основи ведення бізнесу, проектний менеджмент, ефективне управління командою, розробку маркетингової стратегії, основи фінансової і юридичної грамотності, проведення ефективних презентацій, особливо пітчингу. Впродовж навчання команди також отримали підтримку та наставництво від успішних підприємниць.

Дуже вдячна організаторам за таку програму для молодих стартаперок. Це направду став дуже класний і практичний досвід. Програма вплинула позитивно в цілому і на перспективу показала нові шляхи та інструменти для досягнення проектної мети і відкриття власної справи. Саме такі проекти однозначно дуже надихаючі і задають поштовх рухатись далі, щоб повністю трансформувати свою ідею у справжній стартап і впевнено йти до успішного результату, не зважаючи на складнощі”, — ділиться своїми враженнями учасниця програми Марта Фрасоляк.

У кінці програми дівчата захистили такі новітні ідеї проектів: додаток для популяризації україномовної музичної культури; багатофункціональна смарт-батарея; медіа-проект про цінність помилок та негативних результатів у науці; платформа для створення умов безпечного публічного/вуличного простору; функціональний додаток для мам; вакцинування тварин за допомогою дронів; кросплатформенний додаток пошуку квестів у містах; додаток для створення й редагування медіа-файлів; онлайн-платформа навчання протидії будь-якій формі насильства.

До реалізації тренінгової програми долучилися представниці компаній IT-Інтегратор, DVZN, Startup Grind Kyiv, D2Fusion, 1991 Open Data Incubator, DMarket, а також ІТ комітету Американської Торгівельної Палати. У фінальному заході STEM FemLab у ролі експертного Журі взяли участь представниці таких провідних технічних компаній в Україні та світі, як SoftServe, Intellias та Cardiomo Care Inc.

Лабораторія стартапів STEM FemLab стала справжнім поштовхом до започаткування та розвитку спільноти молодих стартаперок саме у STEM. На офіційній сторінці Дівчата STEM у Facebook для всіх охочих є можливість переглянути деякі записи лекцій тренінгової програми, які зможуть допомогти вам покращити та вдосконалити свою ідею стартапу.

*STEM – це акронім, який означає науку (Science), технології (Technology), інженерію (Engineering) та математику (Mathematics).

*STEM-стартап – науково-технічний бізнес-проект, ідея якого є інноваційною та раніше ще не втілювалася.

_________

CSR Ukraine, Центр «Розвиток КСВ» – експертна організація в Україні, що об’єднує понад 40 великих компаній, спільно з якими вже десять років просуває принципи сталого ведення бізнесу та соціальної відповідальності, реалізує власні соціальні проекти, надає консультації, проводить семінари та тренінги з КСВ питань та звітів як для приватних компаній, так і для державних органів влади. Є національним партнером CSREurope (Брюсель, Бельгія) і Всесвітньої бізнес-ради зі сталого розвитку (Женева, Швейцарія). www.csr-ukraine.org

UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення – є провідною агенцією ООН, яка зосереджує свою роботу у сфері гендерної рівності, репродуктивного здоров’я та розбудови потенціалу молоді. Спільно з партнерами ми працюємо у 150 країнах та територіях світу, а з 1997 року і в Україні для утвердження рівності, подолання гендерних стереотипів, посилення можливостей жінок, рівномірного розподілу домашніх обов’язків та залучення чоловіків у виховання дітей. З 2015 року спільно з Міністерством соціальної політики України впроваджується кампанія «Щастя в 4 руки». Більше інформації про UNFPA та нашу роботу в Україні: www.ukraine.unfpa.org. Стежте за діяльністю UNFPA у Twitter та Facebook.

#ДівчатаSTEM – це програма, спрямована на подоланання гендерних стереотипів серед молоді. Щороку Центр “Розвиток КСВ” обирає ТОП-20 Надихаючих жінок у STEM, які менторять дівчат 14-24 років з усієї України протягом трьох місяців. Програма реалізується за підтримки компанії SAP. Менторки дівчат – це унікальна спільнота ТОП-20 надихаючих жінок в Україні, які зробили успішну кар’єру в науково-технічній сфері. Серед них – топ-менеджерки технологічних компаній, жінки-науковці, представниці Міністерств, ЗВО і громадських організацій. За два роки вже 40 дівчат пройшли програму менторства, реалізували та залучили більше 2000 молодих людей до Програми, і отримали квиток до світу STEM. Детальніше про проекти в рамках ініціативи – https://www.facebook.com/divchataSTEM

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Контакти

Дівчата STEM – унікальна спільнота дівчат і жінок, які цікавляться STEM та навчаються і працюють в STEM напрямах

м. Київ, проспект Ю.Гагаріна 23, оф. 802

(044) 292 02 48

stem@csr-ukraine.org

Дівчата STEM

Підписатися на розсилку

Підпишіться на всі новини про наші майбутні проєкти та події

Слідкуйте за нами

© Дівчата STEM 2021. Всі права захищені.

X